Lezingen

Via Historische Ambachtelijke Boekdrukkerij De Arend is ook een drietal lezingen te boeken. Ze duren elk circa 2 uur en zijn voorzien van ongeveer 150 afbeeldingen. Het Voorjaar van 2022 is geheel bezet door reserveringen van  diverse verenigingen . In het Najaar 2022 zijn er nog wel een aantal mogelijkheden voor een boeking.  Wij treden op voor o.a. ouderenverenigingen, vrouwenverenigingen, historische kringen, museumverenigingen enz. Men kan in overleg een optie op een datum nemen. Arie Niks en zijn echtgenote Ina Timmer hebben hiermee ruim vijftien jaar ervaring. Hun uitgangspunt is dat het voor de bezoekers een leerzaam, maar ook ontspannende bijeenkomt dient te zijn. Zij bereiken dit door veelvuldig een interactie met de zaal te hebben.

De onderwerpen zijn:

1. De geschiedenis van het huwelijk. Verliefd verloofd, getrouwd. Wat heeft Karel de Grote er mee van doen?  Zegt Gretna Green u iets? Wat heeft een vroeger paus voor invloed gehad? Allerlei wetenswaardigheden komen aan de orde; kleding, ringen, bruidstaart, huwelijksbootje enz. Ina heeft als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand ruim 3.000 huwelijken voltrokken. Uit haar praktijk vertelt zij aan het eind van de lezing over de diverse bijzondere voorvallen. Vele organisaties vragen hun leden om trouwfoto’s mee te brengen en dat schept gelijk een leuke sfeer.

2.De geschiedenis van onze dranken. Wat zijn de gebruiken en wat is de afkomst van water, melk, thee, koffie bier, wijn en sterke drank. Arie heeft tijdens zijn opleiding  o.a. Kunstgeschiedenis gestudeerd. Het is dan ook geen wonder dat  dit onderwerp met circa 150 lichtbeelden van bekende en minder bekende afbeeldingen wordt ondersteund. Hij gaat vooral in op de oorsprong en het nut van de diverse soorten drinken. Hij gaat niet in op de vele varianten van bijvoorbeeld thee, maar wel wanneer en wie heeft het ontdekt en hoe kwam het in Nederland. Zo vertelt hij dus over alle soorten drinken. Wetenswaardigheden met een knipoog naar kunstgeschiedenis. De titel? Wat is de overeenkomst tussen koffiedrinkers en aardappeleters?

3. Wie ver reist kan veel verhalen. Een reisverslag van China en Tibet over 17.000 kilometer met schitterende foto’s, een selectie uit ruim 6.000 stuks . Ina en Arie zijn reeds diverse keren in beide landen geweest. Ze waren bijv. als een van de eerste reizigers na de grote opstand in de hoofdstad Lhasa in Tibet. Vele ervaringen met de plaatselijke bevolking, de geweldig mooie kloosters, een verblindend landschap in de Hymalaja zorgt er voor dat het een afwisselende bijeenkomst wordt. Waarbij het stellen van vragen uit de zaal het geheel nog extra kan verlevendigen.

Klik op een van de foto’s om de galerij van drukkerij De Arend te openen 
keukenmeid vermeer ghvn

Melkmeisje of keukenmeid, lezing Drank geeft antwoord

china.arie1 009 Hoe groot is dit plein in Peking?

0_sylvester j.-pez-0648e

Roosje en Menthol, lezing geschiedenis van het huwelijk

V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *