Koppermaandagprent gratis afhalen!

Op zondag 6 januari 2019 (Driekoningen) wordt er een Koppermaandagprent gedrukt met houten letters. Deze prent op affiche formaat kunnen bezoekers gratis meenemen. Er wordt op Italiaans papier gedrukt in meerdere kleuren.

Koppermaandag is een Gildefeest, dat stamt uit de Middeleeuwen. Op de eerste maandag na Driekoningen gingen de gezellen/leerlingen met hun drukwerk naar de relaties. De gezellen vervaardigden zelf een kunstwerk voor de Koppermaandag. Zij verwachtten daarvoor enig “koppergeld” te krijgen waarmee het feest werd betaald. Dat daarbij menig “kop” of drinkbeker achterover werd geslagen, laat zich raden.

Dit gebruik van het versturen van mooie prenten en kaarten met goede wensen kennen we nog steeds en noemen het nu kerstkaarten. Volgens traditie mag je kaarten versturen tot en met Driekoningen.

Tijdens de openstelling van De Arend zijn er ook oude kerst- en nieuwjaarskaarten tentoongesteld uit het archief. Open van 12 tot 17 uur, toegang gratis.

 

hist.kerstkaart 2 2016

hist.kerstkaart 1 2016 Antieke kerst en nieuwjaarskaarten uit het archief van De ArendGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>